Fårgård

Pälsfåren

Våra får är av rasen pälsfår. Ursprunget till den rasen är gutefåren med långa böjda horn och en raggig päls. Från den rasen har man avlat på bra pälsegenskaper, dvs mjuk päls och fina lockar samt små horn. Till slut har man fått fram pälsfåren som är grå till färgen och med svarta ben och svart huvud utan horn. Alla lamm är svarta när de föds och blir grå med tiden.

 Magnus köpte sina första tio får 2005. Sedan dess har antalet tackor ökat och nu varierar antalet tackorna i vår besättning mellan 60 och 70 tackor. Det är bara tackorna som räknas eftersom det antalet är mer konstant. Optimalt får en tacka två lamm, men är också vanligt att hon får ett eller tre lamm och mer sällan fyra. Vi har också två till tre avelsbaggar. Räknar vi fåren på sommaren med alla lamm har vi närmare 200 djur.

På vintern bor fåren i ett bågväxthus. Där är det ljust och luftigt. Temperaturen är stort sett densamma inne i stallet som utanför, men fåren slipper vind och regn/snö. Fåren trivs i denna miljö, de ha sin päls som skyddar mot kylan.


Någon gång i slutet på april är det dags att släppa ut får på bete. Våra betesmarker består av naturbeten i hasselskogen (hässlen) mellan Hönstorp och Gråborg samt i Lensta borg. Vi har också några betesmarker runt Rune Jons äng i Skogsby, vid Station Linné i Skogsby och runt Algutsrum. Fåren går ute och betar till någon gång i slutet på oktober eller början på november beroende på vädret aktuellt år.
Under året (2018) har vi återskapat slåtteräng med stöd från Europeiska jordbruksfonden. Insatsen gynnar ett flertal rödlistade arter.  Vill du följa en tacka lite extra? Hos oss har du möjlighet att leasa en tacka. Läs med vad vårt koncept "Tacka för kött och skinn" innebär.
Mer information hittar du HÄR.

Varukorgen är tom